Адрес:
гр. Варна 9000,
Морска гара Варна,
централно фоайе, офис № 9

Телефон:
+359 52/ 600 636
+359 885 207 788; +359 889 899 677

www.orangeholiday.bg

Email:
office@orangeholiday.bg

Виж Снимки
Назад

БУРСА, ЕСКИШЕХИР, ИЗНИК (ДРЕВНАТА НИКЕЯ) И ЮЖНОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА МРАМОРНО МОРЕ

Цени от:
625 лв.

Детайли:

Маршрут:
Добрич-Варна-Бургас-Изник-Бурса-Истанбул-България
Продължителност:
5 дни / 4 нощувки
Транспорт:
Автобус
Дати на отпътуване:
07.08.2024 г.,   19.09.2024 г.,   16.10.2024 г.,   13.11.2024 г.

Програма

БУРСА, ЕСКИШЕХИР И
ИЗНИК (ДРЕВНАТА НИКЕЯ)
 
2024:
03-07 април, 08-12 май, 05-09 юни, 10-14 юли, 07-11 август,
19-23 септември, 16-20 октомври, 13-17 ноември
 
5 дни – 4 нощувки с автобус и дневни преходи
с отпътуване от Добрич, Варна и Бургас
 

 
  Цена на лице в двойна/ тройна стая Цена на човек в стая с едно легло Дете 0-5,99г. с 2-ма възр. Дете 6-11,99г.
с 2-ма възр.
Пакетна цена 625 лв. 775 лв. 270 лв. 425 лв.
 
 
 • Отпътуване от Добрич при мин. 10 човека - доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.
 • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 40 лв. на човек в двете посоки.
 
 
ПРОГРАМА
 
Първи ден: България – мост Явуз Селим Султан – мост Осман Гази – Изник  (Никея)
03.00 – Тръгване от Добрич; 04.00 – Тръгване от Варна; 06.30 – Бургас. Редовни почивки по пътя.
Пресичане на Босфора към Азия по най-новия висящ мост Явуз Селим Султан. Наречен е на името на султан Селим I. Широчината на моста е 59 м, а общата дължина 1875 м, от които основният отсек е дълъг 1408 м. Третият мост над Босфора е най-дългият комбиниран мост в света (автомагистрала и железен път), като се нарежда на 8-мо място по дължина сред висящите мостове на планетата.
Продължаване през Азиатски Истанбул. Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.
Продължаване за Изник. Древната Никея е един от най-старите и известни градове в областта. Разположен на брега на едноименното езеро Изник, градът е прочут с историческото си минало, фаянсовите си плочки и маслините. През вековете Никея е бил главен град на областта Витиния, столица на Никейската империя и плацдарм за османското нашествие към Бурса и Константинопол. Никея заема изключително важно място и в историята на християнството. Първият Вселенски събор е свикан в Никея в 325 г. от император Константин Велики. На него се създава и Символа на вярата, изповядван и провъзгласяван и до днес. През 787г. в града се провежда и Седмият църковен събор, на който е осъдено и премахнато иконоборството.
Пристигане в Изник.
Автобусна обиколка на Изник и крепостните стени.
            Цена: включено в пакетната цена.
Посещение на най-голямата историческа порта на града – Лефке и районът около къщата на известната фамилия Чандърлъ, излъчила много Велики везири на Османската империя - Зелената джамия (отвън), Историческия музей (отвън)
            Цена: включено в пакетната цена.
Настаняване в хотел Limnades. Намира се на брега на езерото и разполага с басейн и градина.
Пешеходна разходка покрай езерото до мястото, където е църквата, в която е проведен Първи църковен събор.
Вечеря в ресторанта на хотела – ордьовър от няколко вида турски мезета, топло предястие – пачанга бюрек, малка салата, шиш от сом от езерото – специалитета на Изник, хляб, вода, 1 напитка. Цена: 15 евро на човек.
Нощувка.
 
Втори ден: Туристическа програма в Изник + Ескишехир (Одунпазаър + комплекс Куршунлу)
07.00-08.30 Закуска в хотела. Освобождаване на хотела.
Пешеходна разходка покрай крепостните стени.
09.30-10.30 Посещение на Музея на керамиката, помещаващ се в историческата сграда на хамама (турската баня) на Султан Мурат I. В музея е представен средновековен макет на града, а с богат снимков материал ще научим за историята на града от античността до османците. През 16 и 17в. градът става известен с изработката на керамика с изключително качество. Керамични плочки от Изник украсяват най-известните османски сгради – джамията на Сюлейман Великолепни, Синята джамия и много други. В двора на музея е разположен и пазар със сувенири.
            Цена: включено в пакетната цена.
11.00-11.30 Посещение на църквата „Света София“. Макар и много по-малка от едноименната катедрала в Истанбул, тази правоъгълна сграда от червена тухла, построена в типичен византийски стил, има не по-малко историческо значение. Църквата е мястото на Седмия вселенски събор на християнството (т.е. Втори съвет от Никея, през 787 г.) срещу иконоборството. През 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход нахлуват в столицата на Византийската империя, Константинопол. За нов император на разпокъсаната Византия е провъзгласен Теодор I Ласкарис. Преценявайки, че положението в Константинопол е безнадеждно, новият император напуска града и се отправя към град Никея. За да узакони своята власт, Теодор премества седалището на Константинополския патриарх в Никея, а църквата се превръща в Катедралния храм на Никейската империя. През 1331г. османският султан Орхан превзема града и превръща катедралата в джамия.
            Цена: включено в пакетната цена.
Свободно време в центъра на града за разходка и обяд.
Отпътуване за Ескишехир - известен като „Турската Венеция“, градът е една от най-посещаваните туристически дестинации в Турция. Ескишехир представя своята богата история под формата на реставрирани цветни къщички в старата част, забавни скулптури, типични сувенири и лули от специален местен минерал и традиционни сладкиши. Едновременно с това, Ескишехир се слави като градът на университетите, парковете и изкуствено прокопаните канали на река Порсук, където можете да се повозите на гондола.
Туристическа програма в Ескишехир: Автобусна обиколка на града.
Посещение на етнографския комплекс „Одунпазаръ“. Името на този архитектурен музей на открито идва от недалечното минало, когато селяни продавали дървата, които докарвали от планината, на площада. Затова този район се нарича „Одунпазаръ“, което означава „Дървен базар“. Районът е един от редките места, оцелели до наши дни със своите османски структури и дървени къщи. Уникалната историческа атмосфера на Odunpazarı е създала мост между миналото и настоящето. Уличките са пълни с малки кафенета и ресторантчета, където може да се опита турско кафе и един от специалитетите за Ескишехир - „чибьорек“.
            Цена: включено в пакетната цена.
Посещение на комплекса и джамията Куршунлу – една от най-старите запазени джамии от османския период от 16-ти век. Построена е през 1517 г. от Мустафа паша, един от везирите на Османската империя. Комплексът се състои от джамия, фонтан, медресе (училище), малък приют, харем, кухня, гробницата на шейхове Мевлевии и два кервансарая. Тъй като куполът на джамията е покрит с олово, тя е наречена „Kurşunlu“ (което означава „с олово“) джамия. В кервансарая, който се намира в комплекса, има работилница за изработка на стъкло и Център за стъкларски изкуства. В частта на медресето се намира първият в света музей на т.нар. „люлеташъ“ – минерала сепиолит, известен също на английски с немското име meerschaum. Това е мек бял глинен минерал, често използван за направата на лули за тютюн, откъдето идва и турското му наименование. Известен е още като бялото злато на Ескишехир. В цял свят има едва няколко находища за неговия добив, едно от които е именно тук. Наричан е и морска пяна поради леснотата, с което се обработва. В миналото целият квартал се е издържал от направата на различни предмети от него – табли, лули, шах. Ще можете да закупите уникални сувенири от този минерал, изработвани от местните майстори.
            Цена: включено в пакетната цена.
Свободно време за разходка и посещение на Музея на восъчните фигури (допълнителна такса).
Настаняване в хотел в Ескишехир.
Възможност за разходка по брега на реката с възможност за качване на гондола.
Нощувка.
 
Трети ден: Ескишехир: Парк Сазова + Бурса: квартал „Стара Бурса” + Улу джамия + Коза хан
07.00-08.30 Закуска в хотела. Освобождаване на хотела.
Отпътуване за най-известната забележителност на Ексишехир – парка Сазова. Той се разпростира на внушителна площ от 400 000 кв.м, Езерото с площ от 25 000 квадратни метра е предназначено за водни разходки и водни спортове. Замъкът на приказките, корабът Галеон, центърът за научни експерименти, космическият център, зоологическата градина и аквариумът са местата, които си заслужава да се посетят.
09.00-12.30 Свободно време за посещение на атракциите в парка Сазова.
Продължаване за Бурса.
Бурса е разположена на около 20 км от Мраморно море, в подножието на планината Улудаг, известна в миналото като Витински Олимп. 
В античността името на града е било Пруса, основан през 188/187 г. пр. Хр. от витинския цар Прусий I. От 74 г. е част от Римската империя. През византийско време е известен с термалните си извори, посещавани от императори, а днес е достъпен за много хора. През 1326 г. е превзет от османците и до 1368 г. е първа столица на новата държава. След опустошаването от монголите, Бурса преживява най-големия си разцвет при султан Мехмед I, който е погребан в града. Градът се намира на пътя на коприната и е много стар търговски център за коприна и копринени изделия. По време на Османската империя Бурса е доставяла коприна за османския двор и за всички европейски монарси, а и по цял свят.
Посещение на „Старата Бурса” – квартала Джъмалъкъзък (Cumalikizik)
Етнографски музей на открито, квартала Джумалъкзък включва над 270 исторически къщи. Те представят традиционната османска архитектура към края на 19в. и началото на 20в. Районът е реставриран и отворен за посещение, като прилича изключително много на Арбанаси, Стария Пловдив или Велико Търново. Днес можете да се разходите в тесните калдъръмени улички, да си купите сувенири от многобройните сергии или да опитате турско кафе, гьозлеме или мантъ в някое типично турско ресторантче.
Джумалъкъзък е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно историческо наследство.
            Цена: включено в пакетната цена.
Автобусна обиколка на града.
Настаняване в хотел в центъра на града. Време за освежаване.
Посещение на Улу джамия. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея са джамиите в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск. Забележителност на джамията е старинният дърворезбован минбар, на който е изобразена Слънчевата система. Цена: включено в пакета.
Посещение на Коза Хан – пазарът на коприната и център на търговията с коприна от 1490г. Сградата разполага с 95 помещения, превърнати днес в мазагинчета за копринени шалове.
            Цена: включено в пакетната цена.
Свободно време за покупки и посещение на останалите исторически пазари около хотела – Закрития пазар и Дългия пазар.
Нощувка.
 
Четвърти ден: Екскурзия „Началото на една империя“ + „Екскурзия до Мраморно море и Тирилийе“ + Битов ресторант-конак на фамилия Искендеоглу
От 07.00 Закуска в хотела. Свободно време или възможност за допълнителни екскурзии:
08.30-12.00 Екскурзия „Началото на една империя“.
Отпътуване с автобуса от хотела. Посещение на Зелената джамия и Зелената гробница.
5-ият владетел на Османската държава – Султан Мехмед I превръща Бурса в цветущ и красив град. Израз на просперитета на града е и комплексът, който той строи – джамия, гробница, медресе, кухня и пазар. Стените, пода и саркофазите на джамията и гробницата са великолепно украсени със зелени и тюркоазени глазирани плочи от Изник. Ето защо те се наричат „Зелената джамия“ и „Зеленото тюрбе“ (гробница). Управлението на Мехмед I маркира върха в развитието на Бурса. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Свободно време за покупка на сувенири от околните магазинчета и турско кафе в градината на комплекса.
Продължаване за музея „Панорама 1326“ – най-големият панорамен музей в света. Сградата на музея е построена според най-последните изисквания на екологичната архитектура и принципите на енергийна ефективност. Експозицията представя превземането на Бурса от османците  в триизмерни картини в кръгов цикъл на 360 градуса. В 16 картини са описани 6-те султани, погребани в Бурса и превръщането на княжеството в световната държава.
Цена: 20 евро – транспорт, входна такса за музея „Панорама 1326“, екскурзоводски беседи във всички обекти.
Връщане в хотела.
13.00-18.00 „Екскурзия до Мраморно море и Тирилийе“
Едно от най-красивите места на Мраморно море е крайбрежието на Мудания и Тирилийе. Насечената морска ивица крие китни заливчета, където радостно скачат делфини. Склоновете са покрити с маслинови гори. Мудания се намира на около 20км. от Бурса и  изпълнява ролята на нейно пристанище. В допълнение многото крайбрежни ресторантчета и алеи превръщат селището в любимо място за разходки.
Скритото бижу на района, обаче, е историческото селце Тирилийе. До него се стига по път с море от едната страна и маслинови гори от другата страна. Една легенда разказва, че селището е получило името си от тримата пастори, които някога са били изселени от Истанбул. Според друга, името произлиза от „триглиа”, което означава червен кефал. Въпреки, че името на селото е променено на "Zeytinbağı" през 1963 г., то е върнато през 2011 година.
От векове наред гърците са населявали тези райони. С времето превърнали областта в най-големия производител на маслини и зехтин. Наред с тях, Тирилийе е бил известен и с прясната си риба. Войните принуждават всички гърци да се изселят към Гърция, а на тяхно място идват турци бежанци. Днес те продължават традицията да отглеждат маслини и произвеждат домашен зехтин. Посетителите имат възможността да изследват миналото сред дървените къщи, стари гръцки църкви и турски конаци. Това е китно малко градче, което е домакин на филми и сериали. Пътуване през Мудания и пристигане в Тирилийе. Посещение на пазар за маслини, където местни производители предлагат своите продукти от маслини. Свободно време за разходка из градчето и по крайбрежната алея, където селският пазар за зехтин и маслини, а така също и многобройните рибни ресторанти изкушават посетителите.
Цена: 15 евро – транспорт с автобус, екскурзовод.
Около 18.00 Връщане в хотела в Бурса.
20.00 Отпътуване за конака-ресторант на семейство Искендероглу, измислили един от най-известните ястия в Турция – Искендер кебап. Разглеждане на комплекса и етнографската изложба, която запознава гостите с историята на семейството и Искендер кебапа.
          Цена: 15 евро. Транспорт, вечеря: Искендер кебап, десерт (Кемал паша), 1 напитка семейна шира (гроздов сок) и вода.
 
Пети ден:  Комплекс на султан Мурат I – Топхане - България
От 07.00 Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. 08.00 Отпътуване.
08.15-09.00 Посещение на Крепостта и парка Топхане.  Укреплението на Бурса е разположено върху естествена височина, която затруднява подстъпите към нея.  Крепостната стена е дълга над 3 км и е имала 67 кули, от които до днес са запазени само 14. Укреплението има 5 порти, като най-известна е главната порта „Салтанат-капия” („Султанската порта”), наричана още „Хисар-капия” („Крепостната порта”). Тя води към историческия парк Топхане, от където се открива панорамна гледка към града.
По време на византийската империя на това място функционира манастира „Св. Илия“. От него са се запазили само подовите мозайки. Днес в парка се намират гробниците на създателите на Османката държава. Султан Осман І е основателят на Османската империя, по чието име тя е била назовавана. Първоначално той е бил погребан в гробницата на  баща си Ертогрул, но след завоюването на Бурса са били пренесени в първата истинска столица на империята. Орхан е вторият османски султан, който превзема от византийците Бурса и градът става първата столица на империята.
В парка се намира и историческата часовникова кула на Султан Абдул Азис.
            Цена: включено в пакета.
09.15-10.00 Посещение на комплексa Мурадийе.
Мурад I, известен и с прозвището Худавендигяр  („Богоподобни“), е първият османски владетел, използвал титлата султан. Той наследява баща си Орхан I през 1362 година и управлява до 1389 година. Строи своя комплекс от джамия, медресе и гробница на панорамен хълм, гледащ към Зелена Бурса.
Със султан Мурад I е свързана свидна за България история. Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Още през 1371 г., след като цар Иван-Александър умира, а българският престол е зает от Иван Шишман, в Търново пристига делегация от султан Мурад I, която да уреди отношенията с новия цар. Султанът, на когото очевидно са известни както красотата, така и вдовството на Кера Тамара, я иска за съпруга като залог за мира между двете страни. Цар Иван Шишман успява да отклони искането му и да отложи решението си  близо седем години. 
През 1378 г. обаче, когато Мурад I повторно признава българския цар за свой васал, Иван Шишман взема решението да изпрати сестра си Кера Тамара за жена на султана и тя става законна негова съпруга. Така са осигурени още години на мир със завоевателната турска държава.
Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на „българската царица Марийче“. 
10.00 Отпътуване. Преминаване отново през моста Осман Гази над Измитския залив. Пътуване през Азиатски Истанбул.
Слизане на брега на Черно море в известното историческо и курортно градче РИВА. Това е мястото на снимките на хитовия турски исторически сериал Diriliş: Ertuğrul и неговото продължение Kuruluş: Osman. Днес Рива е любимо място за истанбулци, предлагащо възможност за почивка и многобройни рибни ресторанти.
Свободно време за разходка и обяд.
Преминаване обратно в Европа над Босфора отново по третия междуконтинентален мост Явуз Селим Султан.
Продължаване за България.
 
 1. Дадените часове са ориентировъчни – последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.
 
Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 
 
Актуалната информация при пътуване към 20.12.2023г.:
Република Турция:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Република България:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
 
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.
Начин на заплащане:
 • Депозит: 30% депозит от пакетната цена при сключване на договор за организирано туристическо пътуване.
 • Доплащане: до 14 дни преди отпътуването. 
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50% от пакетната цена;
под 6 дни - 100%
 
Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.
Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени - в офиса на фирмата.
 
Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт, причинена от злополука, не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.  
 
Травел Клуб България ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ. на 17.05.2023 – застрахователна полица № 13052310000435 в  ЗК ”ЛЕВ ИНС” АД
 

Програма

Програма

БУРСА, ЕСКИШЕХИР И
ИЗНИК (ДРЕВНАТА НИКЕЯ)
 
2024:
03-07 април, 08-12 май, 05-09 юни, 10-14 юли, 07-11 август,
19-23 септември, 16-20 октомври, 13-17 ноември
 
5 дни – 4 нощувки с автобус и дневни преходи
с отпътуване от Добрич, Варна и Бургас
 

 
  Цена на лице в двойна/ тройна стая Цена на човек в стая с едно легло Дете 0-5,99г. с 2-ма възр. Дете 6-11,99г.
с 2-ма възр.
Пакетна цена 625 лв. 775 лв. 270 лв. 425 лв.
 
 
 • Отпътуване от Добрич при мин. 10 човека - доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.
 • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 40 лв. на човек в двете посоки.
 
 
ПРОГРАМА
 
Първи ден: България – мост Явуз Селим Султан – мост Осман Гази – Изник  (Никея)
03.00 – Тръгване от Добрич; 04.00 – Тръгване от Варна; 06.30 – Бургас. Редовни почивки по пътя.
Пресичане на Босфора към Азия по най-новия висящ мост Явуз Селим Султан. Наречен е на името на султан Селим I. Широчината на моста е 59 м, а общата дължина 1875 м, от които основният отсек е дълъг 1408 м. Третият мост над Босфора е най-дългият комбиниран мост в света (автомагистрала и железен път), като се нарежда на 8-мо място по дължина сред висящите мостове на планетата.
Продължаване през Азиатски Истанбул. Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.
Продължаване за Изник. Древната Никея е един от най-старите и известни градове в областта. Разположен на брега на едноименното езеро Изник, градът е прочут с историческото си минало, фаянсовите си плочки и маслините. През вековете Никея е бил главен град на областта Витиния, столица на Никейската империя и плацдарм за османското нашествие към Бурса и Константинопол. Никея заема изключително важно място и в историята на християнството. Първият Вселенски събор е свикан в Никея в 325 г. от император Константин Велики. На него се създава и Символа на вярата, изповядван и провъзгласяван и до днес. През 787г. в града се провежда и Седмият църковен събор, на който е осъдено и премахнато иконоборството.
Пристигане в Изник.
Автобусна обиколка на Изник и крепостните стени.
            Цена: включено в пакетната цена.
Посещение на най-голямата историческа порта на града – Лефке и районът около къщата на известната фамилия Чандърлъ, излъчила много Велики везири на Османската империя - Зелената джамия (отвън), Историческия музей (отвън)
            Цена: включено в пакетната цена.
Настаняване в хотел Limnades. Намира се на брега на езерото и разполага с басейн и градина.
Пешеходна разходка покрай езерото до мястото, където е църквата, в която е проведен Първи църковен събор.
Вечеря в ресторанта на хотела – ордьовър от няколко вида турски мезета, топло предястие – пачанга бюрек, малка салата, шиш от сом от езерото – специалитета на Изник, хляб, вода, 1 напитка. Цена: 15 евро на човек.
Нощувка.
 
Втори ден: Туристическа програма в Изник + Ескишехир (Одунпазаър + комплекс Куршунлу)
07.00-08.30 Закуска в хотела. Освобождаване на хотела.
Пешеходна разходка покрай крепостните стени.
09.30-10.30 Посещение на Музея на керамиката, помещаващ се в историческата сграда на хамама (турската баня) на Султан Мурат I. В музея е представен средновековен макет на града, а с богат снимков материал ще научим за историята на града от античността до османците. През 16 и 17в. градът става известен с изработката на керамика с изключително качество. Керамични плочки от Изник украсяват най-известните османски сгради – джамията на Сюлейман Великолепни, Синята джамия и много други. В двора на музея е разположен и пазар със сувенири.
            Цена: включено в пакетната цена.
11.00-11.30 Посещение на църквата „Света София“. Макар и много по-малка от едноименната катедрала в Истанбул, тази правоъгълна сграда от червена тухла, построена в типичен византийски стил, има не по-малко историческо значение. Църквата е мястото на Седмия вселенски събор на християнството (т.е. Втори съвет от Никея, през 787 г.) срещу иконоборството. През 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход нахлуват в столицата на Византийската империя, Константинопол. За нов император на разпокъсаната Византия е провъзгласен Теодор I Ласкарис. Преценявайки, че положението в Константинопол е безнадеждно, новият император напуска града и се отправя към град Никея. За да узакони своята власт, Теодор премества седалището на Константинополския патриарх в Никея, а църквата се превръща в Катедралния храм на Никейската империя. През 1331г. османският султан Орхан превзема града и превръща катедралата в джамия.
            Цена: включено в пакетната цена.
Свободно време в центъра на града за разходка и обяд.
Отпътуване за Ескишехир - известен като „Турската Венеция“, градът е една от най-посещаваните туристически дестинации в Турция. Ескишехир представя своята богата история под формата на реставрирани цветни къщички в старата част, забавни скулптури, типични сувенири и лули от специален местен минерал и традиционни сладкиши. Едновременно с това, Ескишехир се слави като градът на университетите, парковете и изкуствено прокопаните канали на река Порсук, където можете да се повозите на гондола.
Туристическа програма в Ескишехир: Автобусна обиколка на града.
Посещение на етнографския комплекс „Одунпазаръ“. Името на този архитектурен музей на открито идва от недалечното минало, когато селяни продавали дървата, които докарвали от планината, на площада. Затова този район се нарича „Одунпазаръ“, което означава „Дървен базар“. Районът е един от редките места, оцелели до наши дни със своите османски структури и дървени къщи. Уникалната историческа атмосфера на Odunpazarı е създала мост между миналото и настоящето. Уличките са пълни с малки кафенета и ресторантчета, където може да се опита турско кафе и един от специалитетите за Ескишехир - „чибьорек“.
            Цена: включено в пакетната цена.
Посещение на комплекса и джамията Куршунлу – една от най-старите запазени джамии от османския период от 16-ти век. Построена е през 1517 г. от Мустафа паша, един от везирите на Османската империя. Комплексът се състои от джамия, фонтан, медресе (училище), малък приют, харем, кухня, гробницата на шейхове Мевлевии и два кервансарая. Тъй като куполът на джамията е покрит с олово, тя е наречена „Kurşunlu“ (което означава „с олово“) джамия. В кервансарая, който се намира в комплекса, има работилница за изработка на стъкло и Център за стъкларски изкуства. В частта на медресето се намира първият в света музей на т.нар. „люлеташъ“ – минерала сепиолит, известен също на английски с немското име meerschaum. Това е мек бял глинен минерал, често използван за направата на лули за тютюн, откъдето идва и турското му наименование. Известен е още като бялото злато на Ескишехир. В цял свят има едва няколко находища за неговия добив, едно от които е именно тук. Наричан е и морска пяна поради леснотата, с което се обработва. В миналото целият квартал се е издържал от направата на различни предмети от него – табли, лули, шах. Ще можете да закупите уникални сувенири от този минерал, изработвани от местните майстори.
            Цена: включено в пакетната цена.
Свободно време за разходка и посещение на Музея на восъчните фигури (допълнителна такса).
Настаняване в хотел в Ескишехир.
Възможност за разходка по брега на реката с възможност за качване на гондола.
Нощувка.
 
Трети ден: Ескишехир: Парк Сазова + Бурса: квартал „Стара Бурса” + Улу джамия + Коза хан
07.00-08.30 Закуска в хотела. Освобождаване на хотела.
Отпътуване за най-известната забележителност на Ексишехир – парка Сазова. Той се разпростира на внушителна площ от 400 000 кв.м, Езерото с площ от 25 000 квадратни метра е предназначено за водни разходки и водни спортове. Замъкът на приказките, корабът Галеон, центърът за научни експерименти, космическият център, зоологическата градина и аквариумът са местата, които си заслужава да се посетят.
09.00-12.30 Свободно време за посещение на атракциите в парка Сазова.
Продължаване за Бурса.
Бурса е разположена на около 20 км от Мраморно море, в подножието на планината Улудаг, известна в миналото като Витински Олимп. 
В античността името на града е било Пруса, основан през 188/187 г. пр. Хр. от витинския цар Прусий I. От 74 г. е част от Римската империя. През византийско време е известен с термалните си извори, посещавани от императори, а днес е достъпен за много хора. През 1326 г. е превзет от османците и до 1368 г. е първа столица на новата държава. След опустошаването от монголите, Бурса преживява най-големия си разцвет при султан Мехмед I, който е погребан в града. Градът се намира на пътя на коприната и е много стар търговски център за коприна и копринени изделия. По време на Османската империя Бурса е доставяла коприна за османския двор и за всички европейски монарси, а и по цял свят.
Посещение на „Старата Бурса” – квартала Джъмалъкъзък (Cumalikizik)
Етнографски музей на открито, квартала Джумалъкзък включва над 270 исторически къщи. Те представят традиционната османска архитектура към края на 19в. и началото на 20в. Районът е реставриран и отворен за посещение, като прилича изключително много на Арбанаси, Стария Пловдив или Велико Търново. Днес можете да се разходите в тесните калдъръмени улички, да си купите сувенири от многобройните сергии или да опитате турско кафе, гьозлеме или мантъ в някое типично турско ресторантче.
Джумалъкъзък е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно историческо наследство.
            Цена: включено в пакетната цена.
Автобусна обиколка на града.
Настаняване в хотел в центъра на града. Време за освежаване.
Посещение на Улу джамия. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея са джамиите в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск. Забележителност на джамията е старинният дърворезбован минбар, на който е изобразена Слънчевата система. Цена: включено в пакета.
Посещение на Коза Хан – пазарът на коприната и център на търговията с коприна от 1490г. Сградата разполага с 95 помещения, превърнати днес в мазагинчета за копринени шалове.
            Цена: включено в пакетната цена.
Свободно време за покупки и посещение на останалите исторически пазари около хотела – Закрития пазар и Дългия пазар.
Нощувка.
 
Четвърти ден: Екскурзия „Началото на една империя“ + „Екскурзия до Мраморно море и Тирилийе“ + Битов ресторант-конак на фамилия Искендеоглу
От 07.00 Закуска в хотела. Свободно време или възможност за допълнителни екскурзии:
08.30-12.00 Екскурзия „Началото на една империя“.
Отпътуване с автобуса от хотела. Посещение на Зелената джамия и Зелената гробница.
5-ият владетел на Османската държава – Султан Мехмед I превръща Бурса в цветущ и красив град. Израз на просперитета на града е и комплексът, който той строи – джамия, гробница, медресе, кухня и пазар. Стените, пода и саркофазите на джамията и гробницата са великолепно украсени със зелени и тюркоазени глазирани плочи от Изник. Ето защо те се наричат „Зелената джамия“ и „Зеленото тюрбе“ (гробница). Управлението на Мехмед I маркира върха в развитието на Бурса. Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Свободно време за покупка на сувенири от околните магазинчета и турско кафе в градината на комплекса.
Продължаване за музея „Панорама 1326“ – най-големият панорамен музей в света. Сградата на музея е построена според най-последните изисквания на екологичната архитектура и принципите на енергийна ефективност. Експозицията представя превземането на Бурса от османците  в триизмерни картини в кръгов цикъл на 360 градуса. В 16 картини са описани 6-те султани, погребани в Бурса и превръщането на княжеството в световната държава.
Цена: 20 евро – транспорт, входна такса за музея „Панорама 1326“, екскурзоводски беседи във всички обекти.
Връщане в хотела.
13.00-18.00 „Екскурзия до Мраморно море и Тирилийе“
Едно от най-красивите места на Мраморно море е крайбрежието на Мудания и Тирилийе. Насечената морска ивица крие китни заливчета, където радостно скачат делфини. Склоновете са покрити с маслинови гори. Мудания се намира на около 20км. от Бурса и  изпълнява ролята на нейно пристанище. В допълнение многото крайбрежни ресторантчета и алеи превръщат селището в любимо място за разходки.
Скритото бижу на района, обаче, е историческото селце Тирилийе. До него се стига по път с море от едната страна и маслинови гори от другата страна. Една легенда разказва, че селището е получило името си от тримата пастори, които някога са били изселени от Истанбул. Според друга, името произлиза от „триглиа”, което означава червен кефал. Въпреки, че името на селото е променено на "Zeytinbağı" през 1963 г., то е върнато през 2011 година.
От векове наред гърците са населявали тези райони. С времето превърнали областта в най-големия производител на маслини и зехтин. Наред с тях, Тирилийе е бил известен и с прясната си риба. Войните принуждават всички гърци да се изселят към Гърция, а на тяхно място идват турци бежанци. Днес те продължават традицията да отглеждат маслини и произвеждат домашен зехтин. Посетителите имат възможността да изследват миналото сред дървените къщи, стари гръцки църкви и турски конаци. Това е китно малко градче, което е домакин на филми и сериали. Пътуване през Мудания и пристигане в Тирилийе. Посещение на пазар за маслини, където местни производители предлагат своите продукти от маслини. Свободно време за разходка из градчето и по крайбрежната алея, където селският пазар за зехтин и маслини, а така също и многобройните рибни ресторанти изкушават посетителите.
Цена: 15 евро – транспорт с автобус, екскурзовод.
Около 18.00 Връщане в хотела в Бурса.
20.00 Отпътуване за конака-ресторант на семейство Искендероглу, измислили един от най-известните ястия в Турция – Искендер кебап. Разглеждане на комплекса и етнографската изложба, която запознава гостите с историята на семейството и Искендер кебапа.
          Цена: 15 евро. Транспорт, вечеря: Искендер кебап, десерт (Кемал паша), 1 напитка семейна шира (гроздов сок) и вода.
 
Пети ден:  Комплекс на султан Мурат I – Топхане - България
От 07.00 Закуска в хотела. Освобождаване на стаите. 08.00 Отпътуване.
08.15-09.00 Посещение на Крепостта и парка Топхане.  Укреплението на Бурса е разположено върху естествена височина, която затруднява подстъпите към нея.  Крепостната стена е дълга над 3 км и е имала 67 кули, от които до днес са запазени само 14. Укреплението има 5 порти, като най-известна е главната порта „Салтанат-капия” („Султанската порта”), наричана още „Хисар-капия” („Крепостната порта”). Тя води към историческия парк Топхане, от където се открива панорамна гледка към града.
По време на византийската империя на това място функционира манастира „Св. Илия“. От него са се запазили само подовите мозайки. Днес в парка се намират гробниците на създателите на Османката държава. Султан Осман І е основателят на Османската империя, по чието име тя е била назовавана. Първоначално той е бил погребан в гробницата на  баща си Ертогрул, но след завоюването на Бурса са били пренесени в първата истинска столица на империята. Орхан е вторият османски султан, който превзема от византийците Бурса и градът става първата столица на империята.
В парка се намира и историческата часовникова кула на Султан Абдул Азис.
            Цена: включено в пакета.
09.15-10.00 Посещение на комплексa Мурадийе.
Мурад I, известен и с прозвището Худавендигяр  („Богоподобни“), е първият османски владетел, използвал титлата султан. Той наследява баща си Орхан I през 1362 година и управлява до 1389 година. Строи своя комплекс от джамия, медресе и гробница на панорамен хълм, гледащ към Зелена Бурса.
Със султан Мурад I е свързана свидна за България история. Кера Тамара е дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Още през 1371 г., след като цар Иван-Александър умира, а българският престол е зает от Иван Шишман, в Търново пристига делегация от султан Мурад I, която да уреди отношенията с новия цар. Султанът, на когото очевидно са известни както красотата, така и вдовството на Кера Тамара, я иска за съпруга като залог за мира между двете страни. Цар Иван Шишман успява да отклони искането му и да отложи решението си  близо седем години. 
През 1378 г. обаче, когато Мурад I повторно признава българския цар за свой васал, Иван Шишман взема решението да изпрати сестра си Кера Тамара за жена на султана и тя става законна негова съпруга. Така са осигурени още години на мир със завоевателната турска държава.
Гробът на Кера Тамара в Бурса е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на „българската царица Марийче“. 
10.00 Отпътуване. Преминаване отново през моста Осман Гази над Измитския залив. Пътуване през Азиатски Истанбул.
Слизане на брега на Черно море в известното историческо и курортно градче РИВА. Това е мястото на снимките на хитовия турски исторически сериал Diriliş: Ertuğrul и неговото продължение Kuruluş: Osman. Днес Рива е любимо място за истанбулци, предлагащо възможност за почивка и многобройни рибни ресторанти.
Свободно време за разходка и обяд.
Преминаване обратно в Европа над Босфора отново по третия междуконтинентален мост Явуз Селим Султан.
Продължаване за България.
 
 1. Дадените часове са ориентировъчни – последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 2. Отказ от участие в дадено мероприятие, което е по желание, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.
 
Необходими документи: Международен паспорт или лична карта; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 
 
Актуалната информация при пътуване към 20.12.2023г.:
Република Турция:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Република България:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
 
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туристи. 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.
Начин на заплащане:
 • Депозит: 30% депозит от пакетната цена при сключване на договор за организирано туристическо пътуване.
 • Доплащане: до 14 дни преди отпътуването. 
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50% от пакетната цена;
под 6 дни - 100%
 
Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.
Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени - в офиса на фирмата.
 
Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт, причинена от злополука, не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.  
 
Травел Клуб България ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ. на 17.05.2023 – застрахователна полица № 13052310000435 в  ЗК ”ЛЕВ ИНС” АД
 

icon-dots-lg icon-dots icon-arrow-left icon-arrow-right icon-print icon-facebook-f icon-instagram icon-linkedin icon-skype icon-twitter icon-facebook icon-phone icon-pin icon-star icon-bus icon-calendar icon-plane icon-tag icon-menu icon-search bank check folder globe link contact close