Адрес:
гр. Варна 9000,
Морска гара Варна,
централно фоайе, офис № 9

Телефон:
+359 52/ 600 636
+359 885 207 788; +359 889 899 677

www.orangeholiday.bg

Email:
office@orangeholiday.bg

Виж Снимки

Рилски „чудеса“, Мелнишко вино и магията на Рупите с тръгване от Варна, Добрич, Шумен, Велико Търново

Цени от:
150 лв.

Детайли:

Маршрут:
Варна - село Златолист и Преподобна Стойна - Банско - Рупите – Мелник – Роженски манастир - Рилски манастир - Варна
Продължителност:
3 дни / 2 нощувки
Транспорт:
Автобус
Дати на отпътуване:
24.09.2021 г.,   17.10.2021 г.
1 ден: Варна - село Златолист - Преподобна Стойна – Банско
Отпътуване от Варна в 05.30ч. от ул. Антим I
Отпътуване от Шумен в 06:30 ч. от 5-ти км. /От паркинга на Била при минимум 12 туриста/
Отпътуване от Търговище около 07:15ч. от ОМВ на кръговото по пътя за Търново
Отпътуване от Велико Търново в 08:30ч. от автогара „Юг“
Отправяме се към село Златолист и църквата Свети Георги, в която е живяла пророчицата преподобна Стойна. Независимо дали ще се разходите до самата църква или просто ще разгледате малките порутени къщички в селото ,легендите за живота на Преподобна Стойна няма как да ви подминат. В селото днес живеят само неколцина човека, но историите им за чудесата на пророчицата не секват. Стойна ослепява на 7 годишна възраст в следствие на едра шарка. Според преданието докато боледувала я навестявал Свети Георги. Години по късно родното и село било опожарено и тя помолила да я преместят в село Златолист, защото така и бил заръчал Свети Георги. Щом видяла църквата „Свети Георги“ Стойна решила, че това е новият и дом. А самата църква е толкова различна от всичко, което сме виждали. Влезете ли няма как да не се впечатлите от иконите. На една от тях е изобразен дявол впрегнал човек в каруца. На друга – гола до кръста жена – до тях пък светец с глава на кон.Местна жена разказва, че сестрата на светеца се влюбила в него и той, за да я отблъсне, се помолил да бъде обезобразен. Разказва се и, че ако се взираме по дълго в иконата на Исус Христос над олтара, ще видим как премигва с клепачи.За църквата се твърди, че ако болен преспи в нея една нощ ще оздравее на сутринта. Следобяд отпътуване и пристигане в хотела в Банско надвечер. Нощувка.
2 ден: Банско- Рупите – Мелник – Роженски манастир
Закуска. Около 08:30ч. отпътуване за Рупите – едно от най – притегателните и мистични места в България. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга. Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна." Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите. Посещение на храм-паметникът „Св. Петка Българска”.
Около 12:00ч. отпътуване за Мелник - град музей, град история, най-малкото градче в България.Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини - това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим - Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ), руините на средновековни църкви и много други – ще им се насладим заедно. Свободно време за обяд, разходка и снимки.
Около 15:00ч. отпътуване за Роженски манастир - най-големият православен манастир в Пиринския край. Манастирът е сравнително добре запазен до сега и всяка година се посещава от много туристи от различни страни. Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен.
Около 17:30ч. отпътуване. Пристигане в хотела привечер. Нощувка.
3 ден: Банско - Рилски манастир - Варна
Закуска. Освобождаване на стаите. Около 08:30 ч. отпътуване за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.
Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Рилският манастир е създаден през 30-години на Хв. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Посещение на църквата на Иван Рилски – създателят на Рилската обител. Отпътуване за съответния град.Пристигане във Варна – около 23:00ч.

Забележка:
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без да отпадат обекти и това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.

 • Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ - оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

 • Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
 • Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване
Отпътуване от На човек в двойна/тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна/ Шумен 150 лв 135 лв
Търговище/ Велико Търново 140 лв 125 лв

 • Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки
 • Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки

Цената включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Банско/Благоевград или Сандански
 • Посещение и разглеждане на село Златолист и църквата Свети Георги където е живяла Преподобна Стойна с екскурзовод
 • Разглеждане на Мелник, Рупите, Роженски манастир и Рилски манастир с екскурзовод

Цената не включва:
 • Раходи от личен характер
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Входни такси за музея на Рилски манастир (8 лв.) и Хрельовата Кула (5 лв.), Кордопулова къща в Мелник – 2 лв.
 • Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период
icon-dots-lg icon-dots icon-arrow-left icon-arrow-right icon-print icon-facebook-f icon-instagram icon-linkedin icon-skype icon-twitter icon-facebook icon-phone icon-pin icon-star icon-bus icon-calendar icon-plane icon-tag icon-menu icon-search bank check folder globe link contact close