Адрес:
гр. Варна 9000,
Морска гара Варна,
централно фоайе, офис № 9

Телефон:
+359 52/ 600 636
+359 885 207 788; +359 889 899 677

www.orangeholiday.bg

Email:
office@orangeholiday.bg

Виж Снимки

Магията на Източни Родопи с тръгване от Варна и Добрич

Цени от:
155 лв.

Детайли:

Маршрут:
Добрич - Варна - Бургас - с. Узунджово – Хасково - Каменната сватба- Перперикон - Кърджали - Каменните гъби - Златоград - Глухите камъни - Мезек - Бургас – Варна - Добрич
Продължителност:
3 дни / 2 нощувки
Транспорт:
Автобус
Дати на отпътуване:
1 ден
04.00ч. Отпътуване от Добрич, 05.00ч. Отпътуване от Варна, 07.00ч. – от Бургас към с. Узунджово.
Посещение на Узунджовската църква.
Много са църквите, превърнати в джамии, но единици са джамиите, превърнати в църкви. Една от тях е най-голямата селска църква в България - църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в село Узунджово. Тя е единствената в страната, в чийто иконостас има вплетена глаголична молитва. Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Църквата впечатлява със своите размери, акустика и по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма.
Отпътуване за Хасково.
Посещение на най-голямата в света статуя на Дева Мария с малкия Исус. Тя се издига на хълма “Ямача” в Хасково и е един от символите на града. Висока е 14 метра и е поставена върху 17-метров постамент, заради което притежава сертификат от прочутата Книга на световните рекорди на Гинес.
Свободно време за обяд.
Отпътуване за Перперикон, като по пътя се разглежда Каменната сватба в землището на с. Зимзелен - изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие.
Посещение с беседа от местен екскурзовод на Перперикон - древно светилище, разположено на скалист връх с височина 470 м. Култовата дейност там започва през 5 хил. пр.н.е., свързана с култа към Бога Слънце. С изминаването на хилядолетията и развитието на цивилизацията храмовият комплекс се разраства и претърпява промени, за да стигнем до свидетелствата, които се откриват днес пред нас.
Настаняване в хотел в района на Кърджали. Свободно време. Нощувка.

2 ден
Закуска в хотела. Освобождаване на стаите и отпътуване към природния феномен Каменните гъби. Наричат ги още Скалните гъби, а сред местното население са познати и като Мантар кая. Те са причудливи скални образувания, формирани в резултат от действието на водата и вятъра. С розовите си пънчета и зеленикави шапки наподобяват истински гъби.
Отпътуване за Златоград, по пътя посещение на храмов комплекс "Успение Богородично", намиращ се в кърджалийския квартал "Гледка". Там в специално ковчеже се съхранява християнска реликва, намерена на Перперикон, за която се вярва, че е част от кръста, на която е разпънат Иисус Христос. От 1990г. комплексът е стопанисван и доизграден, благодарение на всеотдайността на отец Боян Саръев, известен като един от основните стожери на християнската вяра.
Пристигане в Златоград.
Посещение на музея на Делю Войвода и на хайдушкото движение от 15-ти до 19-ти век. Новият музей е уникален, в страната няма друга подобна експозиция, смята археологът проф. Николай Овчаров. В новия музей в Златоград е събрано всичко за българските войводи - от Момчил Войвода до Капитан Петко Войвода.
Свободно време за обяд и разглеждане на Етнографски ареален комплекс-Златоград. Той представлява голям музей на открито, който показва как е изглеждал града преди повече от 100 години. Тук могат да се разгледат различни занаятчийници и Етнографският музей, който е в 100–те национални туристически обекта.
Отпътуване за Ивайловград. Настаняване в хотел . Свободно време. Нощувка.
3 ден
Закуска. Отпътуване към с. Мезек, по пътя посещение на Тракийския скален култов погребален комплекс - Глухите камъни. Това е може би най-живописната отсечка от пътуването, защото минава покрай и през най-дългия язовир в България – язовир Ивайловград, изграден по долното течение на р. Арда и дълъг цели 36км.
Глухите камъни - над 200 ниши, издълбани върху скален блок, древен град, светилище, пещера - утроба, средновековна църква и манастир. Място изпълнено с мистерии. Смята се, че е възникнал през ранножелязната епоха (1200 – 500 г. пр. Хр.). Бил е използван също през Античността и Средновековието. Преди няколко години на една от скалите в комплекса е открит уникален знак – петроглиф -изобразяващ символично ладия, пренасяща слънцето. Името на мястото – Глухите камъни – се свързва с факта, че там няма ехо!
Отпътуване към Гробницата при Мезек - най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена изцяло в оригиналния си вид, построена в края на 4-ти век пр.н.е, за нея се предполага, че е принадлежала на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство.
В покрайнините на село Мезек на възвишението Калето се издигат останките от Средновековна византийска крепост от края на ХІв. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Някои историци смятат, че това е известната от писмените източници крепост Неутзикон, а други учени са на мнение, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.
Отпътуване по маршрут Бургас - Варна - Добрич

 • Всички посочени часове са ориентировъчни, не може да се гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 • Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача се получава 2 дни преди отпътуване.

 • Необходими документи: валиден документ за самоличност
 • Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи туриста.
 • Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Условия на записване и начин на плащане:
 • Внасяне на 30% депозит от общата цена на туристическия пакет при записване.
 • Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване
 • Пълна информация за пътуването(точен час на тръгване, № на автобус, моб. тел на екскурзовода) се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване;
 • Настаняването в автобуса е по ред на записване.

Условия за анулации:
 • до 14 дни преди пътуването - 0%;
 • 13 - 7 дни преди пътуването - 50% от пакетната цена;
 • под 6 дни - 100%.

Забележки:
 • Туроператорът си запазва правото да променя, часовете и последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.
 • При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
 • Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
 • Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.
 • Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип.
 • При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

Права на Потребителите:
 • ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.

 • Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване, прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени - в офиса на фирмата.
Отпътуване от Варна и Бургас Възрастен в двойна/тройна стая Дете до 4,99г. в стая с двама възрастни Дете (5-11,99г.) в стая с двама възрастни Единична стая
Цена 155 лв. 100 лв. 125 лв. 170 лв.

 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв. на човек в двете посоки.
 • Отпътуване от Шумен при мин. 10 човека – доплащане 20 лв. на човек в двете посоки.

Цената включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • 1 нощувка със закуска в хотел в района на Кърджали;
 • 1 нощувка със закуска в хотел в района на Ивайловград;
 • Посещение на Узунджовската църква;
 • Посещение на статуята на Дева Мария в Хасково;
 • Възможност за посещение на Перперикон с местен екскурзовод (не са вкл. вх. такси);
 • Посещение на Каменната сватба и Каменните гъби;
 • Посещение на Храмов комплекс "Успение Богородично", Кърджали;
 • Разглеждане на Етнографски ареален комплекс - Златоград;
 • Разглеждане на Глухите камъни;
 • Посещение на тракийската гробница и крепостта в Мезек;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:
 • Разходи от личен характер
 • Входни такси и билети (актуални са към момента, възможно е да има промяна):
Мезек - Комбиниран билет за гробницата и крепостта: 6 лв за възрастни, 3 лв за деца и пенсионери;
Етнографския музей в Златоград – 3 лв.;
Перперикон- възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.
icon-dots-lg icon-dots icon-arrow-left icon-arrow-right icon-print icon-facebook-f icon-instagram icon-linkedin icon-skype icon-twitter icon-facebook icon-phone icon-pin icon-star icon-bus icon-calendar icon-plane icon-tag icon-menu icon-search bank check folder globe link contact close