Назад

10 от най-добрите ски курорти в Европа

Ако сте решили да се отдадете на зимните спортове и сте начинаещи, трябва да се въоръжите с търпение за много падания и да отделите достатъчно средства за екипировка, хотел, лифт… Основните правила за безопасен зимен туризъм са: обличайте се добре, носете зареден мобилен телефон, слагайте очила за предпазване от сняг и вятър, не правете необмислени постъпки, не излизайте извън очертанията на пистите и спазвайте всички ограничения и знаци по трасето. А ето и 10 от най-добрите ски курорти в Европа

1. Вал Торенс (Val Thorens), Франция
Вал Торенс се намира във Франция и е най-високият курорт в Европа, разположен в отворена и слънчева естествена котловина. Курортът предлага избор между 3 района: Вал Торенс / Орел (140 км писти), Долината Белвил (300 км писти) и Трите Долини (600 км писти). Както и мрежа от модерни, удобни, високопропускателни влекове и лифтове, сред които известният лифт Карон с капацитет 150 души, отвеждащ скиорите до връх Карон – най-високата точка в зоната, на 3200 м и кабинковата линия Фюнител, придвижваща скиорите от курорта до подножието на ледника Пекле за 7 минути и половина. Вал Торенс разполага с 318 маркирани писти за всички нива и всички снежни спортове, свързани с пързаляне. 99% от ски зона на курорта е с надморска височина над 2000 м, което предполага изключително изобилие от сняг. Сезонът е 6 месеца.





2. Кицбюел (Kitzbühel), Австрия
Кицбюел е най-популярната ски дестинация в Австрия и се намира в провинция Тирол. Курортът предлага 30 ски лифта, 60 писти с дължина 170 км, сред които и популярната като най-трудна в света – „Streif“. Сезонът продължава от ноември до април. Има добри условия за сноуборд и фрийрайд, както и терен за слалом и трасета с препятствия. В града може да се насладите и на културни паметници, сред които готическа и протестантска църкви.




3. Кортина д’Ампецо (Cortina d’Ampezzo), Италия
Курортът е разположен в широката и слънчева долина Ампецо и е един от най-старите ски курорти в Европа и света. Кортина д’Ампецо е домакин на седмите зимните олимпийски игри през 1956 г., а Роджър Мур се спуска там във филма „Само за твоите очи“, част от поредицата за Джеймс Бонд. Предлага 70 писти с обща площ от 82 км, които се обслужват от 36 лифта. Подходящ е за всички нива скиори, като разполага и с писти за начинаещи, както и за сноубордисти. Курортът предлага и чудесна възможност за пазаруване – има над 200 бутика.




4. Лаакс (Laax), Швейцария
Ски курортът Лаакс се намира в Граубюнден, най-големият кантон в Швейцария, и се състои от селата Flims, Laax и Falera. Разполага с 235 км писти, 4 сноупарка, най-голямата в Европа халф-пайп платформа и голяма закрита фрийстайл зала за обучение. Сезонът е от декември го април, като от март до април се води пролетен.

5. Оре (Are), Швеция
Оре е разположен на северния бряг на езерото Орешьон и се намира на 500 км от столицата на Швеция, Стокхолм. Разполага с над 100 писти за напреднали и начинаещи, сред които най-голямата е 6,5 км и 43 лифта.

6. Красная поляна, Русия
Красная поляна е курорт в Краснодарски селищен окръг, който е част от Адлерски район на муниципалното образувание Град-курорт Сочи. През 2014 година района посрещана 22-те Зимни олимпийски игри.

7. Трисил (Trysil), Норвегия
Трисил е популярен като семейна ски дестинация и включва четири взаимосвързани, но с уникални характеристики ски зони за професионалисти, опитни, средно напреднали и начинаещи скиори. Курортът привлича и много туристи, които предпочита ски бягането.

8. Рука (Ruka), Финландия
Сезонът в популярния зимен курорт Рука, намиращ се на територията на национален парк Оуланка, стартира през октомври, а пистите, с които разполага, са 34 на брой.

9. Валнорд (Vallnord), Андора
Валнорд се намира в северозападната част на Княжество Андора и включва три сектора: Пал, Аринсал и Аркалис. Първите два са свързани и имат пряк достъп чрез кабинков лифт от градовете на Ла Масана и Аринсал, третият – Аркалис, е в областта Ордино и е достъпен само с шофиране. Има безплатна автобусна линия между всички сектори в района. Курортът разполага с над 70 писти, три области за фристайл и няколко района за екстремни спортове. Както и с три големи ски училища с над 250 инструктори.

10. Гармиш – Партенкирхен (Garmisch-Partenkirchen) Германия
Гармиш-Партенкирхен е планински курортен град в Бавария, разположен в сърцето на Алпите, под най-високия връх в Германия – Цугшпице (2964 м). В курорта може да се практикуват: ски, сноуборд, кънки, хокей на лед, ски-скокове, кърлинг. За скиорите са изградени четири основни ски зони – Цугшпице, Гармиш Класик, Екбауер и Ванк с общо 50 писти с дължина 120 км. Тук се намира и популярното трасе „Кандахар“, където се провеждат стартовете по спускане и супергигантски слалом от Световната купа по ски. 50 лифта се грижат за придвижването на туристите в района на Гармиш-Партенкирхен, като на час поемат близо 12 000 души.
icon-dots-lg icon-dots icon-arrow-left icon-arrow-right icon-print icon-facebook-f icon-instagram icon-linkedin icon-skype icon-twitter icon-facebook icon-phone icon-pin icon-star icon-bus icon-calendar icon-plane icon-tag icon-menu icon-search bank check folder globe link contact close