Адрес:
гр. Варна 9000,
Морска гара Варна,
централно фоайе, офис № 9

Телефон:
+359 52/ 600 636
+359 885 207 788; +359 889 899 677

www.orangeholiday.bg

Email:
office@orangeholiday.bg

Виж Снимки

Русенски Лом – в лабиринта на времето с тръгване от Варна и Добрич

Цени от:
125 лв.

Детайли:

Продължителност:
2 дни / 1 нощувки
Транспорт:
Автобус
Тракийската гробница Свещари и Русенски Лом с Ивановски скални манастири, крепост Червен и Басарбовки скален манастир

Природен парк Русенски лом е разположен на около 20 км южно от Русе. В продължение на милиони години водата, вятърът и земните движения са моделирали величествения каньоновиден пролом с красивите речни тераси, високите отвесни скали, пещерите, скалните образувания, голямото биоразнообразие и историческите паметници.

1 ден:
7.00 ч. – Отпътуване от Добрич – паркинга пред стоматологията (при минимум 10 туриста).
8.00 ч. - Отпътуване от Варна, ул.“Антим Първи“.
10.30 ч. - Посещение на тракийската гробница Свещари (ІV-ІІІ в пр. н. е.), включена е в листата на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Тя е едно от най-големите открития на античната археология. Оригиналната й архитектура,
скулптурна и живописна украса я нареждат сред най-забележителните творения на елинистическата гробнична архитектура.
Разходка в района на Демир баба теке – свещено място за траки, християни и алиани (вид неортодоксални мюсюлмани). Смята се, че в тюрбето се намира гробът на светеца на Алианите от XVI век - Демир баба, но християните го приемат и като техен светец.
Отпътуване към с. Нисово – Природен парк Русенски лом. Настаняване в хотел „Черния щъркел“. Свободно време за обяд.
15.00 ч. - пешеходна разходка до раннохристиянският некропол непосредствено до село Нисово, където е минавал древен път. Предполага се, че датира от XVI – XVIII век. На всеки камък има характерен кръст тип „пате“ и интересни означения за възрастта, социалното положение и дори професията на починалия. През 2008 г. при разкопки на накропола, екипа на археолога проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова е открит гроб на майка с дете, където разположението на скелетите копира изцяло позата на Богородица с младенеца от християнските икони. Според проф. Овчаров находката е уникална и до този момент подобна в България не е открита.
Свободно време за вечеря.
2 ден:
Закуска в хотела и напускане на хотела в 10.00 ч.
10: 30 ч. - Посещение на средновековния град Червен - археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. Началото на археологическото проучване е поставено през 1910/1911 г., а от 1961 г. разкопки се провеждат ежегодно. Разкрити са замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, 13 църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки. Сред тях се открояват няколко монетни съкровища, накити, епиграфски паметници, керамика, предмети на бита, занаятчийски инструменти, въоръжение и др. Национален археологически резерват от 1965г .
Около 11.30 отпътуване към Ивановски скални манастири.
В долината на река Русенски Лом, Североизточна България, в близост до село Иваново един комплекс от църкви, параклиси, манастири, издълбани в скалите, се е развивал в продължение на векове. Това са Ивановските скални църкви – един от деветте български паметника, вписан през 1979 г. в листата на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.
Някога скалните църкви са били над 40, а килиите - около 300. Те са били обитавани от монаси, много от които граматици и книжовници, а християните отивали там на поклонение. Български царе и боляри от епохата на Второто българско царство (XII -XIV век) са изпращали каменоделци да издълбаят в скалите нови храмове, а зографи да ги изпишат със светите изображения.
Почивка за обяд в района.
Около 14.30 ч. Посещение на Басарбовският скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово. Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство, но за пръв път името му се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. За известно време през XIXв манастирът останал без обитатели, но през 1937г тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище. Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България.
Отпътуване за Русе и свободно време за разходка в центъра на града близо до Дунава.
18:00 ч. – отпътуване към Варна и Добрич.

 • Дадените часове са ориентировъчни. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 • Минимален брой за осъществяване на пътуването – 15 туриста
 • Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.

Ориндж Холидей ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска дейност № РК-01-7631/ 07.11.2016г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ № 13160160390000021 от 16.11.2016 г. до 15.11.2017 г. на ЗАД „Алианц България“, Адрес: гр.София, бул.’’Княз Дондуков” № 59
ЦЕНА:
Отпътуване от Цена на човек в двойна/ тройна стая Цена на човек в единична стая
Варна 125.00 лв. 145.00 лв.
Добрич 137.00 лв. 157.00 лв.

Цената включва:
 • Транспорт с лицензиран микробус/ автобус
 • 1 нощувка със закуска хотел Черният щъркел – село Нисово
 • Посещение на тракийска гробница Свещари с включена беседа и Демир баба теке
 • Пешеходна разходка до раннохристиянският некропол около село Нисово
 • Посещение на средновековния град Червен
 • Посещение на Ивановски скални манастири
 • Посещение на Басарбовски скален манастир
 • Разходка в гр. Русе
 • Водач – екскурзовод по целия маршрут

Цената не включва:
 • входни такси на посещаваните туристически обекти:
Свещарска гробница - 10 лв. за възрастни; учащи и пенсионери - 5 лв.
(общ билет за трите гробници - 14 лв. за възрастни; за учащи и пенсионери - 7 лв.)
Средновековен град Червен - 3 лв. за възрастни; за ученици, студенти и пенсионери 1 лв.
Ивановски скални манастири - 3 лв.; за ученици, студенти и пенсионери - 1 лв.
 • разходи от личен характер
icon-dots-lg icon-dots icon-arrow-left icon-arrow-right icon-print icon-facebook-f icon-instagram icon-linkedin icon-skype icon-twitter icon-facebook icon-phone icon-pin icon-star icon-bus icon-calendar icon-plane icon-tag icon-menu icon-search bank check folder globe link contact close